27 april 2011

Een cadeau-taart !

Hallo allemaal !

Wat leuk dat ik hier mijn allereerste post kan typen in deze geweldige blog vol met zelfgemaakte, prachtige dingetjes.

Ik ben zelf een taartenbakster, een beginnertje welteverstaan ;-) en buiten dat doe ik nog héél veel creatieve dingen, maar niet alles tegelijk he !

Zelf blijf ik het moeilijk vinden om een leuk cadeautje te vinden voor vrienden en familie, lastig als iedereen alles al heeft -dat betaalbaar is ;-) - of dat je de persoon in kwestie niet zo goed kent.

Sinds kort heb ik daar een oplossing voor, ik bak ze namelijk gewoon een lekkere taart ! Die steek ik in een cadeau-jasje met marsepein of suikerpasta, et voila, probleem opgelost !

Zelf een taart bakken is helemaal niet moeilijk, maar je kan natuurlijk ook een biscuit kopen uit de winkel, die vullen met allerlei lekkers en ze dan bekleden.

Hoe je zo'n taart maakt? Dat heb ik netjes onder elkaar gezet, hier komt ie !!

Wat heb je nodig:- marsepein of suikerpasta
- goede kwaliteit voedingskleurstof
- een scherp mes
- een lat
- een taart (logisch...)
- wat water
- veel geduld

Hier gaan we:

Eerst zorgen we voor voldoende suikerpasta of marsepein,
ik koos voor zelfgemaakte marsepein, in 3 leuke kleurtjes.


We rollen de marsepein uit met een grote deegroller, tot de gewenste dikte. Als je boeltje blijft kleven aan je tafel of werkoppervlakte is het tijd om in te grijpen met poedersuiker.

Dan meten we, en snijden we en meten we en snijden we (enz), mijn taartje was vrij hoog, dus ik moest stukken hebben van 7cm hoog. Ik koos voor 3 verschillende diktes van strepen op de zijkant, het is mooi strak als je zorgt dat al je kantjes netjes afgesneden zijn en vooral: recht.

Maak er vooral genoeg, als je wat knoeit is het geen ramp.

 

De streepjes 'plakken' we met wat water netjes op de zijkant van de taart. In de volgorde dat je zelf het mooiste lijkt. Mooi aanduwen, maar zorgt dat je vingerafdrukken er niet overal in staan (dit heb je sneller bij suikerpasta dan bij marsepein).


Als je helemaal rond bent, beginnen we aan het volgende.
Terug marsepein (of suikerpasta) uitrollen, we maken nu het 'deksel' van het cadeautje. Kies een kleur die goed opvalt.
Rol uit en vergeet niet te bestuiven met poedersuiker. Niet te dik, niet te dun...net hoe je het zelf wil.

Snij er een cirkel uit (makkelijk is om even je diameter te meten van je taart, en daar een 2-3cm aan toe te voegen), en leg het voorzichtig op de bovenkant van je taart.

Voila, dat is je deksel. Terug wat aanduwen en eventueel bevochtigen met water zodat het beter kleeft.

Neem weer een contrasterende kleur van suikerpasta of marsepein... een taart moet natuurlijk een strik hebben.

Rol uit, snij twee lange fijne stukken, (zorg dat ze passen of je kan opnieuw beginnen ;-) ). En leg ze kruiselings over je taart.

Nu kunnen we beginnen aan onze strik.

Snij véél smalle, korte stukjes suikerpasta of marsepein. Rol de suikerpasta niét te dun uit of je strik zakt in elkaar.
Mijn stukjes waren allemaal een 6tal cm lang en een 1.5cm breed.
Snij mooi egaal, netjes en zo ordelijk mogelijk, dit geeft nadien het beste resultaat.

Laat even harder worden, en plooi dan voorzichtig dubbel... elk lusje druk je aan één kant wat aan met je vinger en snij je 2 kleine hoekjes af.

Zoals dit:

 

Duw het lusje goed bol, en zet even op een koele plaats (of de koelkast) om te harden.

Dan kunnen we beginnen puzzelen. Ik koos voor verschillende kleurtjes, puur omdat het me superleuk leek, maar het kan ook allemaal in één kleur.

Schik ze in het rond, zoals dit:


Laat voldoende plaats tussen, ga zeker niet alles zo dicht mogelijk tegen elkaar zetten. Je 'plakt' nu ook weer de stukjes vast met een klein beetje water. Even dippen met je vinger en klaar (niet meer want dan krijg je een knoeiboel).
De volgende stap is even nadenken, je zet namelijk je volgende laagje lusjes, telkens tussen de twee anderen.
En je volgende laagje ook weer tussen de anderen.
De éérste keer is het een beetje oefenen, maar dan gaat het vanzelf.

Dit zou je resultaat moeten zijn.


Of toch ongeveer ;-) want het mijne is ook nog lang niet perfect.

Het enige dat je dan nog moet doen, is je taart afwerken met een klein boordje onderaan.
Ik koos voor geel, terug je marsepein of suikerpasta zacht kneden, uitrollen of uitsnijden en er mooi rond leggen en fixeren met wat water.

Het resultaat:
 
Is ie niet schattig? Het is een beetje werk, maar zoals je kan lezen, helemaal zo moeilijk niet ;-)
 
Bewaar de taart nu niet meer in de koelkast maar wel gewoon op een frisse plaats. Als je ze in de koelkast zet, gaat je marsepein of suikerpasta beginnen zweten, en dan glimt je taart helemaal en na een tijd zakt dan heel het boeltje in elkaar. Niet de bedoeling..

Laat ze ook ademen, niet met plastiekfolie afdekken of in een luchtdichte doos, je marsepein of suikerpasta mag wat uitharden, dat is geen probleem, en je cake blijft vers omdat de marsepein er rond zit.

Draai er een mooi plastiekfolietje rond, en klaar is je cadeautje !!

Tot een volgende keer !!

7 opmerkingen:

  1. Wow, oké... ik ben onder de indruk! En binnenkort jarig ;-) Wat knap dat je dit kunt. Top!
    Groetjes,
    Esther (happyinred.blogspot.com)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmmmm, als die taart maar half zo goed smaakt als ie er uitziet...! super!
    Groetjes,
    Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooie taart, echt schitterend geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dankjewel allemaal !

    @ nieuwestart: die marsepein had ik zelf gemaakt, dus niet gekocht.
    Je kan marsepein kopen in élk grootwarenhuis, of bij de bakker.

    BeantwoordenVerwijderen