23 november 2009

Gehaakt dekentje.

Een leuk kraam kado of een kado voor een peuter (en ook andere mensen natuurlijk) is een gehaakte afghan! Dit is zo'n heerlijk dekentje voor op de bank, waar je op een koude winteravond lekker onder kunt kruipen. Voor babies zijn ze handig voor over de maxi cosi als je naar buiten gaat, of in de kinderwagen, de box of auto. Ik heb goedkoop garen gebruikt, maar je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt, mijn dekens kosten niet meer dan een tientje aan garen. Hier zie je onze jongste een dutje doen op de bank onder het dekentje dat ik als kraamkado aan mijn zus gegeven heb, hij moest en zou het even uitproberen...
Dit patroon is een ripple, hier vind je het patroon; http://home.att.net/~susanBinKC/patterns/ripple.html
Het is niet moeilijk, maar als je een druk bestaan hebt moet je er wel een maand of vier voor uittrekken hoor. Ik heb de kleuren aangepast aan de babykamer van de ontvanger in dit geval, maar het patroon heb ik zelf bedacht.

Deze blauw-witte rippled afghan heeft ook nog granny's aan het eind waar ik weer kwastjes aangeknoopt heb. Hier zie je het patroon van de granny's;
http://www.crochetcabana.com/tutorials/granny_square.htm
Deze paarswitte was voor eigen gebruik, hier zie je de onafgewerkte rand. Eerst moet je de draden netjes afwerken en daarna kun je een randje er omheen haken op je eigen manier.
En dit is het laatste exemplaar, hier heb ik het granny patroon gebruikt. Eerst een heel grote granny gehaakt en daarna nog kleintjes die ik aan de uiteinden heb genaaid.

Hier zie je dus een heel grote granny..

Met kleine granny's aan de randen.

Langs deze rand heb ik lusjes gehaakt van lossen in het wit en daarna met beige vasten er op gehaakt.
Voor alle dekens heb ik het acryl garen van Wibra gebruikt, dit heet Saskia, en deze kost één euro per bol. Dit kan prima in de wasmachine en is lekker warm. Voor een grote deken heb je ongeveer negen of tien bollen nodig en voor de laatste granny heb ik zeven bollen gebruikt.
Een heel betaalbaar kadootje dus!

4 opmerkingen:

 1. Ik vind dit echt geweldig. Leren haken stond al op mijn to do list, maar nu ga ik echt even langs de Wibra...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, wat gaaf. Ik haak ook graag, dus ik weet hoeveel werk het is. Mijn vriendin is zwanger van een tweeling, mag ik nu al wel beginnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch nog even een post erbij, heb gisteren wol gehaald en mijn eerste haakjes gehaakt. En ja, zo'n deken is superveel werk, dus mijn complimenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo ,prachtige dekentjes heb je gehaakt. Ik haak ok graag ,maar weet niet hoe ik aan zo'n afhan moet beginnen. Ik zag de werkbeschrijving maar tot mijn spijt begrijp ik niets van Engels. Ben niet goed geleerd. Kan enkel de nederlands taa. Zou jij mij willen ,kunnen de nederlandse beschrijving doormailen aub? Alvast hartelijk dank en vriendelijke groet. U mag mailen naar: gratiana.dumolein@telenet.be

  BeantwoordenVerwijderen